Технологія вирощування дині.
Загальна інформація
Диня – одна з найдавніших культур з родини гарбузових. Її батьківщиною вважають південні райони Африки. Сьогодні диня культивується в багатьох країнах світу, особливо в країнах з помірним і теплим кліматом. Диня є цінним джерелом вітамінів і мінералів. Вона містить вітаміни А, С, В1, В2, В6, фолієву кислоту, а також калій, магній, фосфор, залізо та інші мікроелементи. Диня має сечогінну дію, тому її рекомендують людям, які страждають на захворювання нирок і сечового міхура. Вона також є хорошим джерелом антиоксидантів, які допомагають захистити організм від пошкоджень вільними радикалами.
Вирощування
Диня — це теплолюбна культура, яка потребує тривалого періоду вегетації (від 80 до 120 днів). Тому в Україні її вирощують переважно в південних регіонах, де середня температура повітря влітку становить не менше +25°C. Плід - багатонасінна ягода кулястої, овальної та грушоподібної форми. Поверхня гладка, сегментована, сітчаста. Колір жовтий або зелений з різними відтінками. М’якоть білого, жовтого, оранжевого або зеленого кольору. Від зав’язування до дозрівання проходить від 20-30 днів в залежно від погодних умов. Маса плодів сильно варіює – від 0,5 до 11 кг та більше.
Вибір сорту/гібриду
- Тітовка – ранній сорт типу Галія. Формує 4-5 плодів округлої форми, або коротко овальної форми. Вагою 1,5-2,5 кг.
- Дакаро F1 – ультраранній гібрид типу Ананас. Маса плодів 1,5-2,5 кг. Призначається для отримання ранньої продукції.
- Рікура F1 – середньоранній гібрид типу Пієліт де Сапо. Плоди овальні темно-зеленого кольору, вагою 1,5-2,5 кг. Гарно транспортуються.
- Фландер F1 – ранньостиглий гібрид. Плоди вагою 4-5 кг. М’якоть біло-жовтого кольору.
- Массімо F1 – середньоранній гібрид дині. Маса плодів 1,5-2 кг.
- Макабеа F1 – середньостиглий гібрид типу Пієл де Сапо. Маса плодів становить до 2,5 кг. Характерною перевагою є високий вміст цукрів.
- Кар'єра F1 – середньостиглий гібрид типу Ананас. Плоди овальної форми масою 3-4 кг.
- Раймонд F1 – середньостиглий гібрид. Середня вага – 3,5-5,5 кг.
Вирощування розсади
Вирощування розсади прогнозують так щоб на момент висаджування у ґрунт вік розсади складав 25-30 днів не більше. Вік розсади визначають не з моменту посіву, а з моменту появи сходів. Пересадку диня, як і всі гарбузові, переносить дуже погано, тому її розсада вирощується без пікіровки у горщечках діаметром 8–10 см або касетах з близькими за об’ємом чарунками (68×68×78, 65×65×65 мм та ін.). Для вирощування розсади рекомендує субстрат Domoflor. Висаджують розсаду коли середньодобова температура буде 12…14°С, що за календарними строками на півдні України припадає на кінець квітня — початок травня. Строки посіву в основному припадають з 20 квітня по 10 травня. Середньодобова температура ґрунту має бути на глибині 10 см до 14—16 °С.
Підготовка ґрунту
Кращими попередниками для дині є озима пшениця, бобові культури, томати, рання картопля, капуста. Диня культура що потребує родючого ґрунту. Ділянку переорюють або перекопують з осені. На весні проводять закриття вологи та передпосівну культивацію. Насіння висівають на глибину 2–4 см і поливають теплою водою. Найкращі умови для росту та розвитку за вологості ґрунту 75-80%. Оптимальна вологість повітря 55-60%. Дефіцит вологи за тривалої посухи провокує опадання зав’язей.
Живлення
Диня вибаглива до родючості ґрунтів. Бажано половино фосфорно-калійних добрив внести з осені під основний обробіток. Для цього рекомендуємо добрива Екоплант. При пересадці в ґрунт за допомогою поливу внести Екоплант. Строки та норми поливу визначають з урахуванням стану рослин та ґрунту. Кожні 10-15 днів підживлювати Поліамікс База.
Збір урожаю
Збирають урожай у фазі технічної стиглості, яка настає через 30-40 днів від початку зав’язування. Плоди вибирають вибірково. За більш детальною інформацією звертайтеся до наших менеджерів.
З любов’ю Грін Бутік!